Voorwoord
‘Mag ik me even voorstellen?’
‘Mijn naam is Lineke Kleefstra, sinds 1 september 2022 directeur van GGD Fryslân.
Ik ben geen geboren Friezin, maar wel Friestalig opgevoed en sinds mijn elfde woonachtig in de mooiste provincie van Nederland. Met mijn brede ervaring in de zorg en het onderwijs kan ik me geen mooiere uitdaging voorstellen dan bijdragen aan de gezondheid van alle inwoners van Fryslân: van ‘lyts en jong tot grut en wiis!’
Het voortgezet onderwijs kan veel invloed hebben op de gezondheid en persoonsontwikkeling van jongeren. Mijn eigen vier kinderen hebben hun middelbare schoolperiode doorgebracht in Franeker en Harlingen. Problematiek als alcohol- en drugsgebruik, roken en pesten waren ook toen wezenlijke thema’s. Hoe schep je kaders zonder de jongeren te beperken in hun vrijheid? Hoe geef je mee dat jongeren hun eigen keuzes mogen en durven te maken? Leerkrachten speelden daar samen met de ouders een belangrijke rol in. Momenteel leven we in een soort crisismaatschappij. Naast de hiervoor genoemde problematiek, fungeren scholen als een veilige haven, een stabiele factor in een maatschappij waarin veranderingen elkaar in snel tempo opvolgen. Dit vraagt om betrokken, flexibele en inspirerende docenten die, zonder oordeel en door het stellen van de juiste vragen, de dialoog met de scholieren aangaan. Waarden en vaardigheden die meer dan ooit van belang zijn.
Weet dat we voor je klaar staan met raad en daad als het gaat om (preventieve) gezondheid. In de breedste zin van het woord. Van thema’s als psychische gezondheid en rookvrij opgroeien en voor leerlingen met veel ziekteverzuim of een moeilijke thuissituatie. Dit online magazine geeft een beeld van de diensten en de ondersteuning die GGD Fryslân biedt aan medewerkers en jongeren in het voortgezet onderwijs overzichtelijk.
Tot slot: Het coronavirus lijkt op het moment van schrijven wat op de achtergrond te zijn geraakt. Maar het virus is nog niet verdwenen en kan elk moment weer opduiken. Weet dat je ons in dat geval nog steeds kunt bereiken via de Advieslijn Coronavirus via 088 22 99 333. Wij blijven paraat!