Een gezond binnenklimaat
Tijd voor een frisse wind!
Een gezonde omgeving binnen is net zo belangrijk als een gezonde omgeving buiten. We zitten namelijk 70% van onze tijd binnen. Daarom is goede ventilatie een belangrijke factor voor onze gezondheid. Kinderen kunnen zich beter concentreren in een omgeving met frisse lucht. Onvoldoende ventilatie kan bovendien leiden tot hoofdpijn en verkoudheid-gerelateerde klachten. En sinds de corona-epidemie realiseren we ons des te meer hoe belangrijk goede ventilatie is.
Ventilatiesystemen van schoolgebouwen zijn vaak ontworpen voor een bepaalde groepsgrootte. Door veranderingen in de loop der jaren kan het zijn dat de ventilatie op jouw locatie niet meer voldoet aan de huidige situatie. Vraag een erkend installateur om een check uit te voeren of jullie mechanisch ventilatiesysteem voldoende ventilatie biedt voor het aantal volwassenen en kinderen in de ruimte. Laat deze installateur de instellingen zo goed mogelijk afstellen op iedere groep en ruimte.
Tips voor een gezond binnenklimaat
We geven je graag een aantal tips om zelf een gezond binnenklimaat te creëren.
Zorg voor natuurlijke ventilatie door meerdere ramen op een kier open te zetten. Hiermee vergroot je de ventilatie aanzienlijk, maar is er minder kans op tocht.
- Probeer lokalen zo in te delen dat leerlingen en leraren zo weinig mogelijk last van tocht krijgen.
- Controleer of de radiatoren in de ruimte hun warmte goed kwijt kunnen. Een vensterbank boven of een kast voor de radiator kan dit verhinderen.
- Haal ook het stof achter en tussen de radiatoren weg. In stof hoopt viezigheid zich op en dat wordt het lokaal ingeblazen als de verwarming aan gaat.
- Draag kleding in laagjes. Als het ergens anders warmer of kouder is, kun je deze ook weer uit- of aantrekken.
Team Milieu en Gezondheid
Het team Milieu en Gezondheid van GGD Fryslân houdt zich bezig met onderwerpen in de directe leefomgeving binnen en buiten jouw schoollocatie of kinderopvang. Je kunt daarbij denken aan onderwerpen als de eikenprocessierups en goede ventilatie, maar ook aan het omgaan met gevaarlijke stoffen zoals asbest, kwik en koolmonoxide.